У Європі вимовляти тости прийнято лише з урочистих приводів – на честь інавгурації президента, під час одруження чи вручення нагород. У нашій країні тостами супроводжується майже кожен захід, де планується подача спиртного. Ми любимо вимовляти застільні промови, але постійно робимо ті ж самі помилки за столом.
Як правильно вимовляти тост
Звісно, єдиного «протоколу» проведення застілля немає. Але можна виділити кілька важливих правил у виголошенні тостів:
- Промова має бути ємною, лаконічною та помірно емоційною. Не варто вправлятися в красномовстві та згадувати кавказькі притчі – цим ви лише втомите присутніх.
- Краще використати фразу «я піднімаю цей келих» замість «давайте вип'ємо». Так буде коректніше.
- Першу промову вимовляє господар будинку чи керівник найвищого рангу. Потім близькі родичі, друзі та начальство нижчої ланки. На весільному бенкеті перше слово – за тамадою чи свідком.
- Як правило, перший келих піднімається за винуватця свята, другий – за його батьків, третій – за кохання чи друзів. У компанії військовослужбовців у третю чергу п'ють за загиблих товаришів.
- Той, на чию честь вимовляється тост, не п'є і навіть не торкається келиха. Інший варіант – дочекатися, доки всі гості пригублять вино, і лише потім випити за себе.
- Тост за здоров'я можна вимовляти на сімейних святах. А ось на офіційному заході для застільної промови краще вибрати іншу тему.
- Якщо в компанії звикли цокатися, то не піднімайте келих вище голови. Тримайте його на рівні очей за ніжку, щоб з'явився приємний мелодійний дзвін. Чоловік, який цокається з жінкою, має тримати свій келих трохи нижче.
Поширені помилки при виголошенні тосту
Ось список найпоширеніших помилок на банкетах, яких багато хто з нас досі не позбувся.
- Вимовляти перший тост вже на початку застілля. Потрібно дати гостям час, щоб втамувати голод і спробувати закуски, а через 10-15 хвилин можна і випити.
- Те саме стосується і частоти тостів. «Перериви між першою та другою» та наступними бокалами має бути не менше 10 хвилин. Ви ж хочете поспілкуватися та оцінити частування, а не просто напитися?
- Тягнутися келихом до протилежного краю столу або підходити до всіх гостей, щоб цокатися з ними. Досить схрестити келих з тими, хто сидить поруч або просто підняти його та посміхнутися оточуючим.
- Примушувати інших гостей виголосити тост. По-перше, це неввічливо, по-друге, гість може бути просто не готовим до тосту. Тому нічого, крім «банальностей», ви від нього не почуєте.
- Цокатися після проголошення тостів на офіційних прийомах. Не можна і крапка!
- Примушувати іншого гостя випити до дна. Кожен вирішує сам, чи хоче він випивати весь келих, злегка пригубити або символічно підняти келих.
- Цокатися будь-якими напоями. Відповідно до етикету, здійснювати цей ритуал прийнято лише вином і шампанським – і обов'язково розлитим по келихам (не склянкам або чаркам).
- Стукати виделкою по келиху для привернення уваги. Забудьте про цей прийом, щоб не виглядати безглуздо на банкеті.
- Перебивати, переривати того, хто проголошує тост, вставляти свої репліки. Без коментарів.
- Намагайтеся прийти на свято із власною заготовленою застільною промовою. І проведіть чек-ап помилок – раптом ви чогось не знаєте.