Приходить час Різдва та Нового року, а разом із ними – час алкоголю. Напередодні свят в інтернеті можна знайти багато статей та відео про те, як безпечно пити міцні напої під час застілля. Але сьогодні я почну з поганих новин: згідно з дослідженнями різних авторитетних медичних організацій, абсолютно безпечної дози алкоголю не існує. Тобто, що б там не казали про «користь келиха червоного вина раз на день», ця користь врівноважується шкодою, яку спричиняє алкоголь.
Але не поспішай закривати сторінку! (Якщо, звісно, попередні речення не надихнули тебе відмовитися від міцних напоїв назавжди.) Існує багато лайфхаків і способів, які дозволяють зменшити негативний вплив спиртів на здоров’я під час святкування.
А ще ми зібрали для тебе поради амбасадорів відомих алкогольних брендів, які, як ніхто інший, знаються на гарному й безпечному святкуванні.
Правда та міфи про вживання алкоголю
Правда: Знати міру – корисно. Лікарі кажуть, що припустима доза алкоголю на добу для дорослої людини – це близько 8 мл чистого спирту. Тобто, 150 мл вина чи 30 мл горілки. Мало? Згоден, але більше наш організм безпечно переробити не може. І накопичувального ефекту, на жаль, немає. Не можна тиждень не пити взагалі, а потім випити семиденну дозу. Чим більше днів без алкоголю у тебе в тижні, тим краще, кажуть ті ж лікарі.
Правда: Якість має значення. Підробка чи просто неякісний алкоголь спричиняють найбільшу шкоду здоров’ю. Тому купуй напої там, де ти будеш упевнений у їхній якості, наприклад, у нашому фірмовому магазині BAYADERA.UA.
“Сучасний тренд до більш помірного споживання часто переходить у філософію «пити менше, але більш якісні напої»,” – зазначає Анна Купцова, бренд-амбасадорка компанії Rémy Cointreau в Україні.
Міф: Вершкове масло, якщо з’їсти його перед вечіркою, запобігає сп’янінню. Скажу чесно, частково це працює. Масло створить плівку на стінках шлунка, яка деякий час перешкоджатиме всмоктуванню алкоголю у кров. Але це не панацея, і весь алкоголь, якщо його було багато, із великою вірогідністю "догонить" пізніше.
Правда: Треба закушувати. Традиція заїдати алкоголь існує не просто так. Їжа допомагає системі травлення впоратися зі спиртом. Пити на порожній шлунок – це як насипати сіль на рану. Тож якщо ти налив чарку, подбай про те, щоб поруч була тарілка зі смачною їжею.
“Важливо пам’ятати, що головний інгредієнт різдвяних свят – це Бетаргін та Атоксіл, гарна компанія та перемога нашої держави над ворогом,” – Андрій Курочка, бренд-амбасадор Jägermeister в Україні.
Міф: Чим жирніша та важча закуска, тим краще. Ніт! Це так не працює. Закушувати чимось жирним та у великій кількості – це означає надмірно навантажувати підшлункову та печінку, які крім алкоголю, будуть перетравлювати ще й їжу.

“Різдвяне застілля – це часто велике навантаження на шлунок. Раджу тримати на столі дигестиви: сухе вино, гіркі настоянки. Вони допоможуть травленню впоратися з усіма цими смачними стравами,” – ділиться порадою Олексій Кутєпов, бренд-амбасадор Коскенкорва.
Правда: Не варто змішувати. Алкогольні напої різної міцності мають схильність до конфліктів між собою у твоєму організмі. Інколи в результаті таких конфліктів вони можуть навіть "попроситися вийти", якщо ти розумієш, про що я. Тож краще або пити упродовж всього вечора один алкоголь, або хоча б не знижувати градус. Дуже погана ідея – переходити з виноградних спиртів (вино, коньяк, бренді) на зернові (горілка, віскі, пиво, настоянки) та навпаки.
Правда: Закінчувати вживати алкоголь треба за кілька годин до сну. Можливо, ти помічав, що якщо добряче поїсти на ніч, то зранку буде зле. Це відбувається тому, що уві сні наш організм відпочиває, а не перетравлює їжу. З алкоголем працює так само. Рекомендований час, коли треба зупинитися – за 3-4 години до того, як лягти в ліжко.
Міф: Активоване вугілля нейтралізує шкоду від алкоголю та запобігає похміллю. Насправді будь-який сорбент частково вбирає токсичні речовини і дійсно може трохи пом’якшити похмілля. Але метод працює не завжди та не з кожним. Якщо пити неякісну горілку без закуски, то навіть кілограм вугілля тебе не врятує.
Правда: Потрібно запивати алкоголь водою. Спиртне зневоджує, це факт. Зневоднення викликає погане самопочуття, особливо зранку. Думаєш, чому часто після запальної вечірки зранку так болить голова? Тому що пити треба не тільки спиртне. Бажано випивати по келиху води після кожної порції алкоголю.
“Пити багато води – одна з головних порад. І наступного дня, якщо погано почуваєтесь, також пити багато води (газовану чи негазовану – за бажанням) і просто якомога довше поспати,” – рекомендує Тарас Бліндер, бренд-амбасадор Зубровки.
Правда: Вуглецевий газ пришвидшує сп’яніння та збільшує негативний вплив алкоголю на організм. Тому не варто пити багато газованого алкоголю або міцних напоїв разом із газованими солодкими. Це особливо актуально на Новий рік, коли заведено пити шампанське чи ігристе вино.
Як правильно вживати окремі напої
Тепер розберемо нюанси вживання окремих видів міцного алкоголю:
- Горілка
Горілку слід пити невеликими порціями та обов’язково добре закушувати. Також її слід запивати водою, але в жодному разі не газованою.
- Самбука
Самбуку можна розбавляти мінеральною водою у співвідношенні 1:2 або 1:3. На дно чарки можна покласти обсмажені кавові зерна, які варто розжувати після того, як проковтнеш напій. Найканонічніший спосіб вживання самбуки — підпалити напій, потримати над ним кілька секунд порожній келих, потім швидко поставити його на серветку, під серветку протягнути соломинку і, після того як самбука буде випита, вдихнути пари спирту через цю соломинку.
- Ром і коньяк
Добрий ром або коньяк можна закушувати шоколадом чи фруктами або не закушувати взагалі (так, я пам’ятаю, про що писав раніше). У такому випадку слід пити їх повільно, маленькими порціями та небагато.
- Віскі
При обговоренні правил вживання віскі не одне покоління гурманів і снобів вело запеклі суперечки. Дехто каже, що розбавляти цей шляхетний напій водою — великий гріх, і дозволено лише використовувати спеціальні камені для охолодження. Інші наполягають, що закуска заважає насолоджуватися всіма відтінками смаку. Висновок: пий віскі на свій розсуд, але знай міру та дотримуйся рекомендацій із першої частини тексту.

- Текіла
Ритуал споживання текіли відомий багатьом. Насипаєш сіль на зворотний бік долоні, випиваєш чарку текіли, злизуєш сіль і закушуєш свіжим лаймом. Відкрию таємницю: мексиканці, які вигадали цей алкоголь, п’ють його таким чином дуже рідко, але нам, необізнаним варварам, можна
- Джин
Джин найкраще закушувати цитрусовими або чимось солоним і запивати чистою водою чи мінералкою.
- Абсент
На чарку з абсентом зазвичай кладуть спеціальну ложку з дірочками, на неї — шматочок цукру, який повільно змочують водою. Таким чином напій розбавляється у співвідношенні 1:3. Інший спосіб: цукор можна вимочити в абсенті та підпалити, щоб він розтанув прямо в чарці.
- Вино
Про червоне вино до м’яса і біле до риби знають, мабуть, усі. До червоного вина підходять червоне м’ясо, дичина, десерти чи шоколад. До білого — риба, морепродукти, салати, тверді сири. Головне, щоб закуска врівноважувала смак вина, а не забивала його.
Ігристі вина краще закушувати канапками, попкорном, морепродуктами або білою рибою. Уникай жирної їжі.
- Лікери
“За святковим столом краще утриматися від споживання великої кількості коктейлів, особливо — із солодкими компонентами, наприклад, соками. Краще віддати перевагу вину або міцному алкоголю в чистому вигляді,” — радить Олексій Кутєпов, бренд-амбасадор Koskenkorva.
Якщо похмілля вже настало
Якщо ти, мій друже, проігнорував мої поради чи просто щось десь пішло не так, то до тебе прийде воно – похмілля.
Зменшити його симптоми важко, але можливо.
- По-перше, відклади, за можливості, всі справи, відпочинок і час – найкращі ліки.
- По-друге, віднови баланс рідини в організмі. Для цього добре підійде мінеральна вода, чорний чай з лимоном або свіжі соки. Свіже повітря також може мати позитивний вплив, а якщо дуже погано, то можна звернутися по допомогу до спеціалізованих препаратів з аптеки.
І хвилинка нудної моралі наостанок:
кращий спосіб запобігти негативному впливу алкоголю на організм під час свят і взагалі – чудовий настрій, хороша компанія та розуміння своєї міри.
Гарних свят!





