Всесвітній день еспресо мартіні святкується 15 березня, і не знаю, як ти, а я дуже люблю це свято і цей напій. Бо що може бути кращим за ароматне поєднання гіркої кави та міцного алкоголю? Коктейль додає бадьорості, покращує настрій, добре смакує у будь-яку пору року та час доби. І зараз я розповім тобі про історію його створення, спосіб приготування та різноманітні оригінальні рецепти.
Все почалося в Лондоні
Якщо історії походження більшості з класичних коктейлів – це суміш чуток і неперевірених легенд, то з еспресо мартіні все просто та зрозуміло. Вперше його змішав бармен лондонського Soho Brasserie – Дік Бредселл, і було це у 1983 році. Щоправда, тоді напій мав назву «горілка еспресо», бо його основою була саме стара добра горілка.
Через кілька років коктейльна мода змінилась, коктейлі з мартіні та у спеціальних мартіні-келихах стали дуже популярними. Тому Дік змінив назву свого напою, щоб підвищити продажі, але склад залишився таким самим, як і раніше: горілка, кавовий лікер, еспресо, а також лід і кавові зерна.
Цікаво, що існує і третя версія назви напою – «фармацевтичний стимулятор». Зі слів самого Діка Бредселла, народилась вона тоді, коли до нього у бар зайшла якась топмодель і попросила коктейль, який її спочатку розбудить, а потім… зробить щось непристойне, але дуже приємне, якщо ти розумієш, про що я.
Класика та фантазії на тему
Класичний рецепт еспресо мартіні виглядає так:
- 2 частини горілки;
- 1 частина кавового лікеру Espresso Coffee від Volare;
- 1 частина кави еспресо;
- 2-3 зернятка кави;
- лід.
Холодна кава та горілка заливаються у шейкер, де на них вже чекає лід, все це енергійно струшується, а потім проціджується у широкий келих для мартіні. Кавові зерна кидаються зверху як прикраса, але ти можеш їх з’їсти, щоб отримати ще більший заряд бадьорості.
До речі, каву для коктейлю, як і алкоголь, можна придбати на нашому сайті.
Якщо ти любиш експерименти та оригінальні варіанти класики, то можеш зробити не просто еспресо мартіні, а шоколадно-апельсиновий еспресо мартіні. В такому випадку додай до наведеного вище рецепту по 1 частині апельсинового та шоколадного лікеру. Це може бути, наприклад, знаменитий Куантро з його неповторним цитрусовим смаком і солодкий шоколадний Volare Creme de cassis.
Також за бажання горілку можна замінити на бурбон, а каву – на какао. Ті, хто любить солодке, можуть додати трохи цукрового сиропу, а зверху напій можна прикрашати не тільки зернами кави, але й тертим шоколадом і цедрою.
Еспресо мартіні – дуже популярний і дуже смачний коктейль, який поєднує у собі властивості свіжозвареної кави та міцної горілки. Він здатен покращити будь-який день, і підійняти настрій, а ще це чудовий дигестив, який добре пасує до багатьох страв. Головне – обрати для коктейлю якісні компоненти, і саме такі ти знайдеш на нашому сайті BAYADERA.UA.