banner
Коктейлі

День народження зеленої феї

calendar
views 811 переглядів

5 березня світ святкує Міжнародний день абсенту, який також часто називають «зеленою феєю». Цей доволі специфічний міцний напій вже давно став об’єктом мемів, його часто асоціюють з творчими особистостями, але мало хто знає про походження, склад або правила вживання цього алкоголю. Сьогодні я спробую пролити світло на цю гірку зелену темряву та розповім тобі все, що знаю про абсент. Тим паче, що для цього є вагомий привід.


Народження, смерть і друге народження легенди

Звичайно, міцні трав’яні настоянки були відомі людству ще дуже давно. Тут можна згадати давніх греків, середньовічних монахів, але історія саме «гіркої настоянки» (Bon Extract d`Absinthe, як називали абсент спочатку) починається у Швейцарії десь у 1790-х роках. Саме в цей час сестри Енріо створили спиртовий еліксир на основі полину та анісу з додаванням різних корисних лікарських рослин. Настоянка мала міцність від 45% до 74% і, кажуть, добре лікувала від різних хвороб. Як мінімум, вона добре лікувала від поганого настрою.

Назву «зелена фея» придумав аптекар П’єр Ордінер, який першим почав продавати абсент. Багато хто вважає, що ця назва пов’язана з галюцинаціями, які викликає споживання напою. Але тут є один цікавий факт. Виникнення цих галюцинацій не доведено, тобто, можливо, всі пов’язані зі споживанням абсенту спецефекти – це просто вигадки тих, хто банально забагато випив. Або до складу напою раніше дійсно входили рослини з підвищеним вмістом психоактивних речовин. Довести або заперечити це неможливо, бо чіткого рецепта у напою не було.

У другій половині XIX століття Європу охопила епідемія філоксери – комахи-шкідника, що нищила виноградники. Виноградний спирт і продукти на його основі різко виросли в ціні, тому поціновувачі міцного алкоголю перемикнулися на абсент. Особливо гірка настоянка прийшлася до смаку представникам творчої богеми. Бо, по-перше, в ті часи в моді було страждання заради страждання (а випити дуже гіркий та дуже міцний напій – те ще випробування), по-друге, багато хто з митців шукав втрачену музу на дні чарки. Вінсент Ван Гог, Пабло Пікассо, Клод Моне, Шарль Бодлер, Оскар Уайльд – ось далеко не повний список тих, хто творив прекрасне під впливом «зеленої феї». Хто зна, можливо, якби у ті часи були групи анонімних алкоголіків і доступна психотерапія, людство втратило б багато класичних літературних творів і картин.

На початку XX століття абсент почали забороняти у багатьох країнах Європи. Це сталося частково завдяки виноробам, які відновили свій бізнес і побачили, що за минулий час у них з’явився серйозний конкурент, частково – з причини масового захоплення населення цим напоєм, що призводило до нещасних випадків. Згодом ця заборона розповсюдилася на США.

Знову виробляти абсент почали тільки на початку XXI століття. Зараз його склад регулюється законами, а від галюциногенних якостей, якщо вони колись були, залишились тільки міфи та легенди. Щоправда, це не означає, що можна пити абсент у необмеженій кількості, бо його міцність може сягати 80%. До речі, про «пити».

Як і з чим правильно пити абсент

Абсент рідко п’ють у чистому вигляді, і, я думаю, ти здогадуєшся чому саме. Частіше за все його розбавляють цукровим сиропом, який можна додавати до алкоголю як у готовому вигляді, так і створювати безпосередньо у чарці. В останньому випадку тобі знадобиться спеціальна ложка з дірочками, на яку треба покласти шматочок рафінаду. Далі можна або повільно лити зверху на цукор воду, або підпалити його, тоді він сам розтане у чарку. Якщо ти обрав другий метод, то не забудь потім все одно розбавити напій водою. До речі, такий спосіб споживання абсенту називається чеським.

Також абсент можна розбавляти цитрусовим або ананасовим соком або газованою водою. Закушувати напій не прийнято, але, якщо дуже хочеться, то можна взяти для цього апельсин або лимон, шоколад чи інші солодощі.

І наостанок - про популярні коктейлі з абсентом. Є серед них, наприклад, Xenta XL, який складається з:

  • абсенту Xenta Absenta;
  • лимонного тоніка.

Абсент Xenta Absenta та лимонний тонік треба змішати у рівних пропорціях, додати лід, прикрасити скибкою свіжого лимону.

Ще один популярний мікс має назву Old Fashioned та містить:

  • 40 мл шотландського віскі;
  • 20 мл кавового сиропу;
  • 10 мл абсенту Xenta Absenta;
  • газовану воду;
  • шматочок цукру та апельсинову цедру.

Все це змішується у невисокому широкому келиху з льодом, а смак у коктейля дуже цікавий та багатогранний.

Коктейль з назвою Yokohama складається з:

Подається мікс у широкому келиху на високій ніжці.

І останній мікс – Absinthe Martini – цікавий варіант для поціновувачів Мартіні, містить:

Для того, щоб перший досвід споживання абсенту був незабутнім у хорошому сенсі слова, треба обирати правильний напій. Найкраще робити це у перевірених магазинах, наприклад, у BAYADERA.UA, де можна знайти якісний алкоголь від відомих українських та іноземних виробників за демократичними цінами.

Довідкова стаття, основана на експертному погляді автора.

Iнші
{{ title }}
Додавання товару в кошик
image
{{productInfo.name}}
{{attributesString}}
Пляшка {{productInfo.volume}}
1 шт {{totalPriceRound}}{{totalPrice}}
від {{actionQuantityFirst || actionQuantitySecond}} шт {{ this.productActionInfo.actionPriceFirst || this.productActionInfo.actionPriceSecond }}₴
{{priceAPiece}} ₴ / шт.
Оптова ціна
Додати {{ this.productActionInfo.actionQuantityFirst }} за ціною {{ this.productActionInfo.actionPriceFirst }} ₴ / шт.
Додати {{ this.productActionInfo.actionQuantitySecond }} за ціною {{ this.productActionInfo.actionPriceSecond }} ₴ / шт.