Думаю більшість поціновувачів алкоголю добре знає, що таке коньяк. Це міцний шляхетний напій, отриманий з виноградного спирту, який проходить подвійну перегонку, а потім витримується в дубових діжках. Він чудово зігріває зсередини та дуже добре смакує зі справжньою сигарою. А що таке бренді? Це міцний напій, отриманий з виноградного спирту, який проходить подвійну перегонку, а потім витримується… Що, заплутався? Це й не дивно, бо різниця між коньяком і бренді – питання складне. Але сьогодні я проллю трохи світла та навчу тебе розрізняти ці два напої.
Вся справа в патенті
Якщо максимально спростити відповідь на питання різниці між коньяком і бренді, то звучати вона буде так – регіон виробництва. Якщо напій вироблений у французькій виноробній провінції Cognac, то він може мати назву «коньяк», якщо ні – то продукт подвійної перегонки виноградного спирту може називатись бренді, метакса, граппа, арманьяк. Як завгодно, але тільки не коньяк, бо ця назва захищена європейським авторським правом. Щоправда, тут є один дуже цікавий нюанс, який я розкажу наприкінці тексту.
Але.
Але, якщо залишити поза кадром питання про авторське право, залишаються ще кілька відмінностей, завдяки яким коньяк можна називати коньяком. Та спочатку, я вважаю, треба глибше зануритись у питання – що таке бренді. Рекомендую перед цим налити келих якісного міцного напою, наприклад, ароматного Saint Remy.
Бренді – всьому голова
Для того, щоб отримати бренді, беруть будь-який сорт винограду або фрукти, вичавлюють сік, переганяють його, а потім відправляють на витримку у дубові діжки чи металеві чани, де напій може відпочивати від 6 місяців до 15 років. На виході отримують дуже міцні спирти, які купажуються, можуть змішуються з витриманим мускатним вином (не завжди), знову відправляються у діжку, де проводять мінімум 6 місяців. Потім алкоголь фільтрують, розливають у пляшки та продають.
Головна фішка бренді у тому, що, як правило, воно солодше, за коньяк. Завдяки цьому бренді від різних виробників можуть мати геть різні присмаки. Наприклад, спіріт-дрінк бренді Метакса має у смаку ноти цитрусових і троянди, а у букеті грузинського бренді Kanoni добре відчуваються карамель і прянощі.
Якщо бренді виготовляється за чітко встановленими правилами, лише в певній території, та має відверту сухість у смаку, то це – коньяк.
Особливості виробництва коньяку
Бренді можна називати коньяком, якщо:
- Базова сировина – це виключно білі сорти винограду.
- Перегонка – тільки подвійна (бренді можуть переганяти більше або менше разів).
- Міцність – мінімум 40 градусів алкоголю.
- Не використовуються ароматизатори або підсолоджувачі.
- Витримка – тільки у дубових діжках.
Тобто коньяк – це, по факту, бренді, що виготовлений з дотриманням певних умов. Це робить його смак завжди стабільним та передбачуваним, але все одно є кілька нюансів. Так витриманий французький коньяк Hennessy VSOP, спирти для якого витримуються у діжках щонайменше 4 роки, буде мати більш складний букет, ніж який-небудь інший напій з невеликою витримкою.
Так чому бренді від Аліко чи Коблево теж називається коньяк? – спитаєш ти в мене. Все дуже просто. Бо авторським правом захищена назва «cognac» (тобто написання латиницею), а ось «коньяк» (кирилицею)– ні. Тому вітчизняні чи грузинські бренди не порушують ніяких законів.
Але ж я на власні очі бачив надпис Cognac of Ukraine на пляшці від Коблево! – скажеш ти. Так, все вірно, і нюанс тут саме у цій частині «... of Ukraine», яка каже нам, що це не патентований французький коньяк, а його український аналог.
Але годі цих нудних деталей. Добрий коньяк, так само як і добрий бренді, чудово смакує незалежно від місця виготовлення. Головне – обирати якісний продукт. До речі, зробити це можна на сайті магазину BAYADERA.UA.