banner
Цікаві факти

Смачно, міцно, пряно — святкуємо Міжнародний день вермуту!

calendar
views 510 переглядів

Вермути завжди були дуже популярними, і багато кому вони подобаються. Але не всі знають, що то воно таке насправді — із чого робиться та чому має саме такий, особливий смак. Отакий от парадокс.

Тож сьогодні, на честь Міжнародного дня вермуту, котрий, до речі, святкується 21 березня, ми пропонуємо тобі дізнатися трішечки більше про цей напій та спробувати нові смаки й цікаві сорти. Додамо нових відтінків смаку цій сірій буденності!

Міжнародний день вермуту — звідки пішло це свято

Кріплене вино з додаванням пряних трав і спецій відомо людству вже багато століть. Проте більш звичні нам вермути, тобто такі, якими ми їх знаємо наразі, з’явилися не так давно — наприкінці 18-го століття. І з’явився майже одночасно одразу у двох країнах:

  • В Італії, Турін, де відомий травник-аптекар Антоніо Бенедетто Карпано чи то розробив, чи то доробив рецепт солодкого вермуту та налагодив масове його виробництво.
  • Й у Франції, Шамбері, де трохи пізніше, на початку 19 століття, амбітний винороб Жозеф Нуаї винайшов вдалу рецептуру сухих білих вермутів.

Але ні перша, ні друга історія походження не стала тією самою точкою відліку для започаткування Міжнародного дня вермуту — він з’явився пізніше. Значно пізніше.

Його запропонував започаткувати інший творець вермутів — наш із тобою сучасник, Джанкарло Манчіно, засновник італійського бренду Mancino. І зробив він це аж у 2020 році.

Тож Міжнародний день вермуту вперше повноцінно відсвяткували лише у 2021 році — 21 березня. Тому лише кілька років у світі є нове весняне свято, пов’язане з вином.

Цікавий факт: Існує навіть версія, що першу рецептуру вермутів розробив сам Гіппократ — такі винні напої на травах використовувалися ним як тонізувальний і лікувальний засіб, покращували травлення і настрій пацієнтів. І, певно, користь вони все ж приносили, бо не дарма над цим цілющим зіллям працювала ця легендарна особа, правда?

То що таке вермут?

За каноном виноробства вермутом є напій, виготовлений із виноградного вина (зазвичай білого, проте це не є обов’язковою вимогою), кріплений нейтральними чистими спиртами та ароматизований композицією трав і прянощів. Він може бути трішечки підсолодженим, прямо-таки солодким або ж навіть гірким. Та єдине, що поєднує наразі усі різновиди вермутів — це полин у їхньому складі, адже сама назва цього напою пішла від німецького слова Wermut, що означає саме полин.

За міжнародними стандартами, вермутами можуть називатися напої, котрі:

  • Містять у своєму складі вино — не менше 75%.
  • Міцніші за 14,5 обертів, але не понад 22%.
  • Обов’язково містять у трав’яній композиції полин.

Водночас список трав і різних прянощів для виготовлення таких напоїв не регламентуєтеся. Ба більше, кожен бренд, що випускає цей різновид кріпленого ароматизованого вина, має свої власні рецепти для кожного сорту вермутів.

Різновиди вермутів — класичні та незвичайні

І хоча більшість із нас, коли чує слово «вермут», зазвичай уявляє собі прозорий напій із легким солом’яно-зеленуватим відтінком, різновидів тут може бути багато. Лише по кольору вермути бувають білими, бурштиновими та червоними, а скільки-но тут варіацій смаку й аромату!

І, як ти розумієш, рецептури цих напоїв завжди є корпоративною таємницею компаній, й от у них-то і криється уся суть. Різні смаки та аромати, різний рівень насиченості та міцності, різні композиції та пропорції складових — кожен сорт вермуту є особливим та дуже відрізняється від інших. Ось, наприклад, в одного лише бренду Marengo лінійка вермутів містить майже десяток різних напоїв:

  • Marengo Bianco — білий і солодкий, із м’якими ванільно-пряними нотками.
  • Marengo Rosso — темно-рожевий, із насиченим солодким смаком та яскравим букетом трав і прянощів.
  • Marengo Sea Breeze — білий і солодкуватий, але уже з пікантними нотками м’яти та трохи раптового імбиру. Цікавий напій зі свіжим смаком.
  • Marengo Mojito — цитрусово-свіжий вермут із м’ятним посмаком. Насичений смак і дуже вдала пряно-трав’яна композиція.
  • Marengo Pina Colada — білий вермут, який сам собою уже наче коктейль. Тропічні нотки кокоса й екзотичних фруктів вдало доповнені легкою гіркуватістю та насиченими пряними акордами.
  • Marengo Hawaii — ще один оригінальний вермут із яскравими фруктовими відтінками, але вже червоний. У цьому напої відмінно поєднуються тропічні фрукти, запашні прянощі, тонкі ноти ароматних трав та вишуканий смак вина.
  • Marengo Limonoverde — соковита цитрусовість стиглих лимонів, пряна базилікова нота та яскравий трав’яний букет роблять цей напій особливо освіжним та незвичайним.

Як бачиш, таких цікавих ароматних вин існує чимало, і кожен сорт має яскраві особливості, тому вибрати напій собі до смаку можна під будь-який настрій і побажання. У нас на тебе чекає великий вибір якісних напоїв за приємними цінами, тож зазирни до інтернет-магазину BAYADERA.UA, і обери собі хороший вермут на цей день.

Додай нових смаків цьому вечору!

Довідкова стаття, основана на експертному погляді автора.

Iнші
{{ title }}
Додавання товару в кошик
image
{{productInfo.name}}
{{attributesString}}
Пляшка {{productInfo.volume}}
1 шт {{totalPriceRound}}{{totalPrice}}
від {{actionQuantityFirst || actionQuantitySecond}} шт {{ this.productActionInfo.actionPriceFirst || this.productActionInfo.actionPriceSecond }}₴
{{priceAPiece}} ₴ / шт.
Оптова ціна
Додати {{ this.productActionInfo.actionQuantityFirst }} за ціною {{ this.productActionInfo.actionPriceFirst }} ₴ / шт.
Додати {{ this.productActionInfo.actionQuantitySecond }} за ціною {{ this.productActionInfo.actionPriceSecond }} ₴ / шт.