Як для шеф-бармена у всесвітньо відомому барі Atlas у Сінгапурі, важлива частина моєї роботи - бути в курсі найновіших тенденцій у світі джину. Навіщо це потрібно? Щоб бути впевненою, що ми пропонуємо нашим гостям найкращий можливий досвід у нашому закладі. І можна з упевненістю сказати, що ми тримаємо руку на пульсі, коли мова йде про мінливий світ джина.
Але які ж нинішні тенденції і як ми можемо використовувати їх для створення смачних коктейлів? Нижче ми розглянемо сучасні тенденції у створенні коктейлів з джином, а я поділюся новими цікавими рецептами - від простих до більш складних - з використанням джину Gordon's.
Gordon's - улюблений у всьому світі і основний продукт будь-якого бару не просто так, адже його виразний ботанічний аромат на основі ялівцю добре поєднується з величезною кількістю коктейлів, що виходять далеко за рамки класичного G&T.
ПУТІВНИК ПО ТРЕНДАМ КОКТЕЙЛІВ З ДЖИНОМ:
Бармени та майстри дистиляції експериментують зі всілякими незвичайними інгредієнтами та інноваційними технологіями, щоб подарувати гостям найунікальніший досвід вживання джину, який ми коли-небудь бачили - від спритців та безалкогольних коктейлів до використання умамі в коктейлях та безвідходного виробництва. Тут ми розглянемо деякі з цих ключових тенденцій:
1. GIN SPRITZ
Хоча джин традиційно не асоціюється зі спрітц-коктейлями, в останні роки класичний рецепт спрітцу еволюціонував від простого ігристого коктейлю з гіркого лікеру та газованої води до різноманітних інгредієнтів, включаючи джин як базовий алкоголь.
Джин - від класичних джинів з ялівцем до ароматизованих джинів, таких як Gordon's Premium Pink - дуже добре підходить для приготування коктейлів-спритців. Класичні інгредієнти, такі як лимон, підсилюють цитрусовий смак Gordon's London Dry, тоді як свіжа малина і полуниця підкреслюють фруктові нотки Gordon's Premium Pink. Додайте до них просекко та ароматизовану содову, і ви отримаєте простий, але дуже смачний коктейль на основі джину!
РЕЦЕПТ GORDON’S FIZZ
Спробуйте приготувати цей класичний джин з трав'яним відтінком, поєднавши джин Gordon's London Dry з лимоном і гілочкою розмарину.
ІНГРЕДІЄНТИ
- 50 мл Gordon's London Dry
- 25 мл лимонного соку
- 15 мл цукрового сиропу
- Газована вода
- Гілочка розмарину (для прикраси)
- 1 великий келих вина
ПРИГОТУВАННЯ
- Наповніть шейкер льодом, Gordon's London Dry, лимонним соком і цукровим сиропом.
- Зробіть шейк.
- Відфільтрувати у фужер з льодом.
- Долити содової води.
- Прикрасити часточкою лимона та гілочкою розмарину.
2. ВИКОРИСТАННЯ ІНГРЕДІЄНТІВ УМАМІ В КОКТЕЙЛЯХ З ДЖИНОМ
Все більше міксологів використовують інгредієнти умамі в коктейлях. Умамі - це пікантний п'ятий смак з п'яти основних смакових груп, на які посилаються міксологи при створенні збалансованих коктейлів: солоний, солодкий, кислий і гіркий. А нещодавно інгредієнти умамі потрапили до рук майстрів дистиляції джину. Нинішній великий тренд - використання устричної мушлі в дистиляції. Мушлі додають мінеральність і тонкий відтінок моря - такі джини відомі як устричні джини з мушлями.
Щоб підсилити нотки умамі в цих стилях джину, ми додаємо в наші коктейлі такі інгредієнти, як морські водорості, гриби та ферментовані продукти, такі як місо.
3. БЕЗАЛКОГОЛЬНІ КОКТЕЙЛІ
Спостерігається величезне зростання попиту на безалкогольні та слабоалкогольні напої, також відомі у світі напоїв як "Low and No".
Нинішнє покоління 21-27 років, лідирує в цій тенденції, особливо у Великій Британії, США, Австралії та Новій Зеландії. А останнім часом якість безалкогольних напоїв суттєво покращилася завдяки новим технологіям, які вдосконалили методи виробництва і дозволили створювати майже ідентичні напої. Зараз ви можете знайти більше цікавих варіантів Low and No, ніж будь-коли раніше, наприклад, безалкогольний джин Gordon's 0,0%. Ви можете просто замінити Gordon's London Dry або ароматизований джин на його безалкогольну альтернативу, і клієнти отримають користь від тих же фірмових рослинних компонентів без алкоголю.
4. СТВОРЕННЯ БЕЗВІДХОДНИХ ДЖИНОВИХ КОКТЕЙЛІВ
Зараз бармени використовують безвідходну практику, яка передбачає використання кожної частини інгредієнта для мінімізації відходів. Вони переробляють фруктові шкірки, стебла трав і залишки компонентів коктейлів для створення власних сиропів, настоїв і гірких напоїв. Це не тільки відповідає принципам сталого розвитку, але й надає коктейлям унікальні та екологічно чисті смаки.
Наприклад, технологія, яку ми використовуємо на постійній основі – це олеосахарум. Вона налічує кілька століть і нещодавно відродилася завдяки руху за безвідходне виробництво. Цей метод передбачає вилучення ефірних олій із залишків цитрусових шкірок і змішування їх з цукром для створення смачного й ароматного сиропу. Він надає барменам екологічний та унікальний спосіб покращити смак і складність коктейлів.
Як ви побачите в рецепті нижче, олеосахарум - чудовий спосіб підкреслити цитрусові нотки в джині Gordon's.
THOUSAND-YEAR HIGHBALL
Додайте нотку умамі та додаткову глибину класичному джину з шипучим сиропом власного виробництва з кислої сливи.
ІНГРЕДІЄНТИ
- 40 мл Gordon's London Dry
- 4 краплі олії юзу
- 20 мл сливового сиропу* з кислої сливи
- 10 мл лимонної кислоти
- Содова
- 4 краплі біттера умамі (для прикраси)
- 1 склянка хайбол
*Сироп зі слив (1:1) (виходить 5 порцій сиропу)
ПРИГОТУВАННЯ
- Додайте 50 г цукру до 50 мл відфільтрованої води і варіть, поки не закипить.
- Зніміть каструлю з плити і додайте в рідину 12,5 г кислих слив.
- Помішуйте 4 хвилини та відфільтруйте.
- Додайте сироп зі слив, олію юзу, лимонну кислоту та джин у склянку.
- Долити содовою.
- Прикрасити 4 краплями біттеру умамі.
THE OLEO GIMLET
Урізноманітніть традиційний гімлет, додавши в напій цитрусовий елемент за допомогою власного олео-сиропу, використовуючи залишки лимонної та лаймової шкірки.
ІНГРЕДІЄНТИ
- 1 ч. л. сольового розчину*
- 20 мл фрешу лайма
- 20 мл сиропу олео
- 10 мл хересу
- 40 мл Gordon's London Dry Gin
- 1 келих гімлет
- Лимонна цедра (гарнір)
*Сольовий розчин (10%)
ПРИГОТУВАННЯ
- Додайте 10 г кухонної солі до 100 мл фільтрованої води.
- Перемішуйте, поки сіль не розчиниться.
*Сироп олео (2:1) (Створює 5 порцій сиропу)
- У велику ємність висипати 50 г білого цукрового піску.
- Додайте в ємність цедру 3 апельсинів і 3 лимонів і перемішайте з цукром протягом 3 хвилин.
- Залиште цедру з цукром на дві години.
- Додайте до цукру 35 мл фільтрованої води та 15 мл соку лайма і варіть на повільному вогні, поки весь цукор не розчиниться.
- Відфільтруйте шкірки.
- Змішати сироп олео з 2 деш сольового розчину (додавши трохи умамі), соком лайма, цитрусовим сиропом олео і додати трохи хересу.
- Долити джином.
- Прикрасити лимонною цедрою.
MAR“TEA”NI
Додайте фруктової нотки до класичного сухого мартіні з вермутом власного виробництва, настояним на чаї.
ІНГРЕДІЄНТИ
- Апельсиновий біттер
- 5 мл вермуту на основі чаю*
- 60мл Gordon's London Dry Gin
- 1 келих мартіні
*Вермут на основі чаю
ПРИГОТУВАННЯ
- Дайте 4-5 г рожевого чаю лічі (або будь-якого іншого чаю зі смаком фруктів) настоятися в 500 мл сухого вермуту протягом 15 хвилин при кімнатній температурі.
- Відфільтруйте чай.
- Додайте вермут, настояний на чаї, до келиха.
- Поєднайте його з дешем апельсинового біттера. 3. Доливаємо джин.
- Додаємо гарнір за запитом гостя.
Авторка: Лідіяна Келлер, головний бармен Atlas у Сінгапурі, посіла 27 місце у рейтингу 50 найкращих барів Азії 2023 року.