Скажи мені, друже, з яким алкоголем в тебе асоціюється Франція? Б’юсь об заклад, що з вином. Легким Бордо, ігристим вином з провінції Шампань та ще чимось таким. Або з коньяком. Так, ти правий, у Франції дійсно виробляють дуже багато вин та коньяків, але це не єдині хмільні напої, які нам подарувала батьківщина мушкетерів. Ще французька земля дала нам кальвадос, і саме про нього я тобі сьогодні розповім.
Коли не родить виноград
Простий факт: виноград у Франції росте не всюди, а ось люди завжди і скрізь шукають, чим би таким зігрітись. Так у XI столітті селяни з півночі країни зрозуміли, що з груш та яблук можна робити сидр. Але суворі зими Нормандії спонукали до чогось більш міцного, тому за кілька сотен років французи навчились робити з сидру дистилят, а з нього – кальвадос.
До речі, одна з версій походження назви напою каже нам, що слово Calvados пішло від San Salvador – назви іспанського галеона, який розбився у берегів Нормандії. І що саме іспанці навчили французів робити з сидру кальвадос. Тільки, будь ласка, не розповідай цю версію французам. Друга версія відсилає нас до старої назви місцевості – Calva-Dorsa, тобто “лисий берег” з латини.
Довгий час кальвадос був напоєм для нормандських селян, а потім комахи-паразити поїли весь врожай винограду, паризькі сноби мусили куштувати щось інше, ніж вино, та відкрили для себе дистильований сидр. Але давай залишимо історію історикам, а самі розберемося в особливостях кальвадоса.
Кальвадос – це яблучний бренді, технологія виготовлення якого схожа на технологію виготовлення коньяку. Зі свіжих яблук вичавлюють сік, потім йому дають перебродити, щоб отримати сидр. Потім сидр один чи два рази дисцилюють, заливають в діжки з дубу, витримують близько двох років. Зі спиртів, що отримують в результаті витримки, вже роблять кальвадос, рецепт якого, як бачиш, дуже простий. Весь секрет цікавого та багатогранного смаку саме в яблуках. Для виготовлення міцного напою беруть спеціальні сорта та змішують солодкі, гіркі та кислі фрукти в належних пропорціях.
Види кальвадосу та культура споживання
Види кальвадосу розрізняють по апелласьонах, тобто регіонах, де згідно з законодавством Франції можна виробляти цей алкоголь. Всього таких апелласьонів три:
- Calvados Domfrontais АОС – регіон, в якому виробляють кальвадос не тільки з яблук, але й з груш. Тому напій виходить більш солодким. Витримка складає від 3 років.
- Calvados AOC – територія, на якій виробляється до 70% всього кальвадоса. Правила та рецепти тут не дуже суворі, тому місцеві винороби експериментують так, як того їхня нормандська душенька забажає.
- Calvados Pays d'Auge AOC – а в цьому регіоні, навпаки, дуже жорсткі правила виготовлення кальвадосу. Півроку ферментації, подвійна дистиляція, два роки витримки. Напій з цього апелласьону завжди має однаковий смак.
Також на пляшці з ароматним кальвадосом можна побачити час витримки спиртів:
- Fine - молодий кальвадос з витримкою від 2 років. Має дуже насичений яблучний аромат та смак, але в цілому досить простий. Тому, якщо є бажання, можеш робити з нього коктейлі.
- Reserve – витримка від 3 років, і тут вже свій присмак починають давати ті самі дубові діжки, в яких бродить сидр.
- Vieille Reserve – так званий “зрілий” кальвадос з витримкою від 4 років. Смак більш терпкий та пряний, добре відчувається дуб, до якого примішуються нотки кориці та спецій.
- Extra – витримка більше 6 років, і це, скажу я тобі, просто пушка-ракета. В такому напої ти відчуєш смаки фруктів, нотки деревини, присмак горіхів, кави та шоколаду. Як розумієш, мішати таке в коктейлях – смертний гріх.
Якщо ми говоримо про справжній французький кальвадос, ціна однієї пляшки може становити 25$ та більше.
Мало просто обрати та купити кальвадос, як пити благородний напій – це теж дуже важлива інформація. Запам’ятовуй. Молоді кальвадоси можна вживати перед їжею, вони чудово розігрівають апетит. А ось старі сорти – це тільки діжестив, тобто після страв.
Наливають алкоголь в коньячні бокали, які мають бути кімнатної температури. Ковтки треба робити невеличкі, при цьому обговорювати Бодлера, Моне чи, якщо інших тем немає, Макрона. Закусюють кальвадос білим хлібом, фруктами, сиром або шоколадом. Також він пречудово смакує до кави.