Що поєднує Одрі Гепберн, Елвіса Преслі та Джонні Деппа? Ти не повіриш, але це не зіркова хвороба, а коктейль «Маргарита». Так, троє цих відомих особистостей просто обожнювали «Маргариту». І не дарма. Адже вона досі входить в десятку найпопулярніших коктейлів світу.
Як народилася «Маргарита»?
Суперечки щодо походження коктейлю точаться дотепер. Існує кілька версій:
1. Одна з них стверджує, що «Маргариту» створила світська левиця Маргарита Сеймс наприкінці 1930-х років. Ця жінка часто влаштовувала шикарні вечірки в Акапулько, і під час однієї з таких вигадала коктейль. Вона змішала текілу, сік лайма та Cointreau — і вуаля, світ побачив сходження коктейльної зірки.
2. Інша каже, що «Маргариту» створив бармен в Тіхуані в 1930-40-х роках. За легендою, до бару завітав чоловік, який мав алергію на будь-який алкоголь, крім текіли, але вважав її заміцною для вживання в чистому вигляді. Тому бармен змішав її з соком лайма та апельсиновим лікером. Видно, було так смачно, що гість забув про всі алергії.
У своїй книзі «Imbibe» відомий знавець коктейлів Девід Вундріч пише, що «Маргарита» дійсно з’явилася на світ в середині ХХ століття і швидше за все у Мексиці. Автор вважає, що напій розвинувся від «The Daisy», класичного коктейлю, популярного в той час, який поєднував алкоголь, цитрусовий сік та гренадин.
Рецептура
Рецептів коктейлю, як і версій походження, є багато. Якщо замінити апельсиновий лікер Cointreau на лікери з іншими смаками, виходить купа варіацій «Маргарити» — блакитна, персикова, полунична, ананасова і т.д.
Та, безперечно, класична «Маргарита» поза конкуренцією. Зазвичай за основу беруть текілу Blanco (хоча Reposado є популярним і смачним варіантом), змішують з соком лайма та апельсиновим лікером та подають у келиху з підсоленим обідком.
Заморожена «Маргарита» стала популярною в 1950-х роках, коли в барах почали з’являтися блендери. Але по-справжньому рецепт почав розвиватися в 1971 році, коли ресторатор з Далласа Маріано Мартінес створив першу машину для приготування замороженої маргарити. Оригінальний пристрій знаходиться в Смітсонівському музеї.
Ще одним популярним варіантом є «Маргарита Томмі» — в ньому апельсиновий лікер замінюють нектаром агави.
Тож як приготувати?
Щоб вийшло смачно і вишукано, обирай якісні та оригінальні складові.
Оригінальний рецепт на 2 порції.
Інгредієнти:
- Текіла — 120 мл
- Лікер Cointreau — 60 мл
- Сік двох лаймів — 45 мл
- Крупна сіль та лайм для декору
Що робити:
- Візьми 2 келихи для «Маргарити» або Мартіні.
- Прикрась келихи солоною «короною»: змасти шматочком лайма обідки та вмочи в сіль.
- У шейкері змішай текілу, Cointreau та сік лайма. Додай лід та струшуй до охолодження.
- Проціди в келихи та прикрась шматочком лайма.
Звичайно, «Маргаритою» найкраще насолоджуватися на її Батьківщині — в Мексиці. Або хоча б у супроводі мексиканських страв. З коктейлем відмінно смакуватимуть гуакамоле, начос, тако, а також мариновані овочі та морепродукти.