У холодну пору року дуже хочеться зігріти тіло не тільки ззовні, але й зсередини. Чай і кава – непогані варіанти для цього, але набагато краще вирішують проблему з холодом алкогольні напої. Глінтвейн, пунш, грог, глогг – все це допоможе вам не змерзнути, а також підійме настрій і створить приємні спогади.
Гаряче вино для теплих вечорів
Кажуть, що глінтвейн з’явився ще за часів Римської імперії. Саме тоді германські племена вперше змішали розігріте вино з медом і прянощами. Зараз це обов’язковий напій на різдвяних ярмарках, а рецептів glühender Wein, тобто гарячого вина, існує дуже багато. Традиційно до складу напою входить:
- червоне вино;
- кориця в паличках;
- яблука;
- цедра лимона;
- апельсини;
- цукор.
Яблука та апельсини треба почистити, порізати, потім покласти всі компоненти до каструлі та варити майже до кипіння на повільному вогні. Вино зазвичай беруть солодке чи напівсолодке, все залежить від персональних уподобань. Якщо ви не хочете додавати цукор або мед, то обирайте солодкі марки. Якщо вам більше до смаку кислуватий смак – сухі. Зазвичай для глінтвейну не радять брати дороге вино, бо смак все одно буде змінюватись під впливом інших компонентів, але й найдешевші варіанти – не завжди гарний вибір.
0.75 л, Червоне, Напівсолодке, Українське, Україна, 9 – 13%, 12 шт. у ящику
0.75 л, Червоне, Напівсолодке, Імпортне, Грузія, 11%, 6 шт. у ящику
0.75 л, Червоне, Напівсолодке, Імпортне, Італія, 10.5%, 6 шт. у ящику
0.75 л, Червоне, Напівсолодке, Імпортне, Франція, 11.5%, 6 шт. у ящику
0.75 л, Червоне, Напівсолодке, Імпортне, Іспанія, 10.5%, 6 шт. у ящику
0.75 л, Червоне, Солодке, Українське, Україна, 17.5%, 12 шт. у ящику
0.75 л, Червоне, Сухе, Імпортне, Іспанія, 6 шт. у ящику
0.75 л, Червоне, Напівсолодке, Імпортне, Франція, 11.5%, 6 шт. у ящику
0.75 л, Червоне, Сухе, Українське, Україна, 9.7–14%, 12 шт. у ящику
0.75 л, Червоне, Напівсолодке, Імпортне, Чилі, 6 шт. у ящику
Також існує більш складний та цікавий рецепт, для якого вам знадобиться:
- біле вино;
- лимон;
- мускатний горіх;
- кориця;
- душистий перець;
- коричневий цукор;
- апельсини;
- сухофрукти.
0.75 л, Біле, Напівсолодке, Імпортне, Німеччина, 9.5%, 6 шт. у ящику
0.75 л, Біле, Напівсолодке, Імпортне, Італія, 10.5%, 6 шт. у ящику
0.75 л, Біле, Сухе, Імпортне, Іспанія, 11%, 12 шт. у ящику
0.75 л, Біле, Напівсолодке, Українське, Україна, 9 – 13%, 12 шт. у ящику
0.75 л, Біле, Напівсолодке, Імпортне, Іспанія, 10.5%, 6 шт. у ящику
0.75 л, Біле, Напівсолодке, Імпортне, Іспанія, 10.5%, 6 шт. у ящику
0.75 л, Біле, Сухе, Українське, Україна, 14%, 12 шт. у ящику
0.75 л, Біле, Сухе, Імпортне, Франція, 11.5%, 12 шт. у ящику
0.75 л, Біле, Сухе, Українське, Україна, 9.7–14%, 12 шт. у ящику
0.75 л, Біле, Сухе, Імпортне, Іспанія, 11%, 6 шт. у ящику
Готується білий глінтвейн так само як і червоний, а сухофрукти потрібні для прикрашання напою в келихах. До речі, про келихи. Використовуйте посуд, який гарантовано витримає високу температуру.

Адміральський напій
Грог – напій відносно новий, а назву свою він отримав від прізвища британського віцеадмірала – Old Grog. Рецепт у нього дуже простий:
- темний ром;
- вода;
- сік лимону;
- цукор.
Вода й ром змішуються у співвідношенні 2:1, всі компоненти кладуться у каструлю та варяться на повільному вогні до тих пір, поки цукор повністю не розчиниться. Готовий напій можна прикрасити корицею та анісом.
Головний гість на вечірці
Пунш дуже часто можна побачити в американських фільмах, де він обов’язково присутній на вечірках, але створили цей напій на в США. Його батьківщина – це Індія, а в Європі він з’явився тільки у XVII столітті. Готується пунш з наступних компонентів:
- білий ром;
- вода;
- мускатний горіх;
- сік лимону;
- цукор;
- лимон.
0.7 л, Прозорий, Велика Британія, 37.5%, Фруктовий, Горіховий, Ваніль, Карамель, Кокос, Банан, Диня, 6 шт. у ящику
0.7 л, Прозорий, Куба, 38%, Медовий, Пряний, Карамель, 6 шт. у ящику
0.7 л, Прозорий, Іспанія, 37.5%, Фруктовий, М'ята, 6 шт. у ящику
Сам процес приготування доволі тривалий. Спочатку треба заморозити воду, щоб отримати лід. Потім натерти лимони, щоб отримати цедру, покласти цедру в банку, додати цукор і залишити на добу. Після цього додати туди ж сік лимону, перемішати, дочекатися, поки цукор розчиниться. Наприкінці лід, ром та лимонну настоянку треба покласти у велику місткість і додати тертий мускатний горіх.
Не плутати з грогом
Глогг – скандинавський національний напій, який складається з багатьох компонентів:
- червоне сухе вино;
- горілка;
- цукор;
- кориця в паличках;
- мелений імбир;
- гвоздика;
- родзинки;
- мигдаль.
0.75 л, Червоне, Сухе, Імпортне, Франція, 13.5%, Ягідний, Ваніль, Кокос, 6 шт. у ящику
0.75 л, Червоне, Сухе, Імпортне, Іспанія, 12%, 12 шт. у ящику
0.75 л, Червоне, Напівсухе, Імпортне, Чилі, 12%, 6 шт. у ящику
Все це доводиться майже до кипіння в каструлі, потім охолоджується при кімнатній температурі близько 30 хвилин і знову ставиться на вогонь. Подається глогг гарячим і обов’язково з чайною ложечкою, щоб можна було закушувати напій родзинками та мигдалем.
Всі ці напої стануть чудовою прикрасою святкового столу під час Різдва або Нового року, та й просто зроблять ваші зимові вечори більш затишними та теплими.


































