Зелена відьма, зелений змій, чарівне зілля, полинівка — все це імена абсенту. Мабуть, жодний напій не має стільки. І все це не просто так — абсент має драматичну історію та унікальний смак.
Що таке абсент?
Абсент — це міцний спиртний напій, виготовлений із суміші рослин, зокрема, полину, фенхелю та анісу. За легендою, його винайшов у 1792 році французький лікар П’єр Оріданр. Він намагався створити ліки від усіх хвороб. Через багато років Анрі-Луї Перно відкрив великий завод по виробництву абсенту в Понтарльє у Франції.
Полин, або Artemisia absinthium, містить хімічну речовину під назвою туйон, яка при споживанні у великих кількостях може бути токсичною. Через занепокоєння з приводу цього на початку ХХ століття абсент заборонили у багатьох країнах. Сьогодні напій знову широко доступний.
Як роблять абсент?
Точний склад абсенту може значно відрізнятися залежно від бренду та рецепта. Основні інгредієнти — полин, аніс і фенхель, так звана «свята трійця», – залишаються основою більшості абсентних продуктів. Полин, основний інгредієнт абсенту, зазвичай використовується в концентрації близько 10-20%. Гіркий і трохи лікарський смак полину врівноважує солодкість фенхелю, концентрація приблизно 30-40%. Аніс із його ароматом, схожим на лакрицю, додає солодкості. Концентрація — теж 10-20%.
Окрім «святої трійці», іншими рослинними інгредієнтами є коріандр, корінь дягелю, гісоп, меліса, бадьян, м’ята перцева, коріандр і вероніка. Кожна з цих трав створює характерний смак і аромат абсенту, роблячи його складним і багатошаровим.
І останнє, але не менш важливе: алкоголь, який беруть для виробництва абсенту, може бути різним. Традиційний абсент роблять з білого виноградного спирту. Абсент гіршої якості виготовляють із зернового бурякового чи картопляного спирту.
Як пити абсент?
«Зелена відьма» примхлива — тож щоб смак розкрився повністю, потрібно дотримуватися ритуалів, які є частиною традиції та історії. До того ж, не варто пити багато абсенту в чистому вигляді — це може спалити смакові рецептори.
Найбільш популярним є французький ритуал розпиття — з водою та цукром. Вода осаджує ефірні олії, що містяться в абсенті, тому він стає легшим для пиття.
- На келих з абсентом поклади спеціальну ложку з отворами (можна замінити виделкою).
- На ложку поклади шматочок цукру.
- Лий на нього крижану воду, поки абсент не помутніє (цей ефект у Франції називають «Louche»).
- Абсент з водою радять розбавляти у співвідношенні 1:5.
Пий повільно та насолоджуйся
Ще один популярний метод пиття абсенту — Чеський, бальше відомий як ритуал підпалу.
- Вмочи кубик цукру в абсент.
- Поклади кубик на абсентну ложку та підпали.
- Дай цукру розчинитися в абсенті
- Будь обережним.
Як ви вже зрозуміли, для ритуалів з абсентом є спеціальні інструменти — склянки та ложки. Але якщо немає, це не страшно. Замість абсентної ложки можна використати виделку, а склянка підійде будь-яка. Але, звісно ж, з правильним посудом все виглядає «гарячіше».
Коктейлі з абсентом
Абсент має сильний трав’яний смак і часто займає центральне місце в коктейлях. В поєднанні з іншими інгредієнтами він створює складний і привабливий смак.
Найбільш популярним коктейлем з абсентом є «Зелена фея».
Інгредієнти:
- срібна текіла — 15 мл
- абсент — 15 мл
- горілка — 15 мл
- білий ром — 15 мл
- лікер блю курасао — 10 мл
- динний лікер — 30 мл
- лимонний сік — 30 мл
- енергетик — 10 мл
- лід
- 2 коктейльні вишні та лимонна шкірка для декору
Наповни келих Sling кубиками льоду. Налий лимонний сік, лікери, ром, горілку, текілу та абсент. Долий енергетик доверху і акуратно розмішай коктейльною ложкою. Прикрась двома коктейльними вишнями на шпажці і лимонною цедрою. Смачного!
Ще з абсентом можна приготувати такі коктейлі: Хіросіма, Хмари, Сазерак, Тарган, Медуза, Скажений пес.
Свого часу абсент шанували Вінсент ван Гог, Оскар Уайльд, Ернест Гемінґвей і згадували його у своїх творах. А Віктор Гюго питав: «Яка різниця між келихом абсенту і заходом сонця?» Можливо, саме ти знайдеш відповідь…