banner
Гастрономія

​Їжа та вино: з чим та як поєднувати

calendar
views 8 239 переглядів

Закуска є дуже важливою під час дегустації вина. Вона як надійний напарник — допоможе підкреслити вигідні сторони та приховати недоліки. Правильно підібрані закуски зроблять вино насиченішим та складнішим. Наприклад, сир допоможе збільшити інтенсивність смаку червоного вина, тоді як фрукти підкреслять свіжість та легкість рожевого.

Та на цьому не все. Закуска виконує ще багато ролей:

  • готує смакові рецептори, щоб краще відчути смак вина
  • збалансовує таніни та кислотність
  • створює контраст з вином
  • впливає на сприйняття текстури напою

Вина мають різний смак та темперамент, відповідно й поєднуються з різними закусками. Розберемося детальніше, хто кому пасує.

Закуски до червоного вина

Червоні вина зазвичай насичені та інтенсивні, з сильним смаком і танінами. Поєднувати їх так само варто з насиченими закусками, аби врівноважити смак. Також варто враховувати сорт та вид вина. Сухі вина найкраще поєднуються з пікантними стравами, а до солодкого смакуватимуть десерти та фрукти.

Смажене м’ясо або гриль

Червоні міцні вина, такі як Каберне Совіньйон, Сіра та Зінфандель, добре поєднуються з м’ясом — стейком, шашликом та барбекю. Димний пікантний смак м’яса чудово доповнить та збалансує багатогранність вина.

Сири

Сир та вино — це ще та нерозлучна парочка. Але, щоб вони любо поєдналися, треба знати деякі правила. До насичених вин підійдуть витримані сири — чеддер, блакитний сир, пармезан, гауда. Солоність та інтенсивність сиру збалансують дубильні речовини у вині. До молодих вин краще м’які: брі, камамбер, грюєр. А сухі поєднуй з горгонзолою та рокфором.

Хумус

Його насичений смак чудово пасуватиме до міцного червоного вина. Подавай з овочами або м’яким лавашем, можна додати оливкової олії та паприки для пікантності.

Фісташки та кеш’ю

Ці горіхи відмінно смакуватимуть з вином. Підсмаж їх з оливковою олією та спеціями, за бажання посип пармезаном і насолоджуйся разом з келихом червоного.

Закуски до білого вина

Білі вина зазвичай тендітніші та менш насичені. Тому тут важливо не перебити смак. Але принцип схожий — чим вино міцніше, тим жирніша та пікантніша закуска потрібна. До десертних вин обирай солодощі та фрукти.

Риба

Міцні білі вина, як Шардоне, Віоньє та Марсан, гарно поєднаються з жирною рибою лососем та тунцем. Смачно буде запекти або протушкувати у вершковому соусі. Морепродукти — креветки, мідії, омари — підійдуть до усіх білих вин.

Сири

До білого вина підійдуть ніжні несолоні сири, наприклад, козячі. Також відмінно смакуватимуть м’які моцарелла, рікотта з вираженим вершковим смаком. До сухого білого підійдуть тверді сири — емменталь, чеддер, пармезан, пекоріно. До легких вин обирай м’які брі та камамбер.

Салати

Салати чудово підкреслять свіжість та легкість білого. Капуста, рукола, спаржа, цукіні — всі вони можуть стати найкращими друзями білого вина. Також дуже смачно буде з морепродуктами.

Суші та сашимі

Вино пасує до японської кухні. Спробуй легкі суші з тунцем, лососем або креветками в поєднанні з сухим білим.

Оливки та горішки

Якщо готувати немає коли, а хочеться чогось новенького, бери оливки, горішки та анчоуси. Ти здивуєшся, як це смачно і елегантно.

Закуски до рожевого вина

Розе, як і біле, ніжне та тендітне. Тому з ним варто бути лагідним і поєднувати з м’якими смаками. Як правило, рожеві вина гармоніюють з сирами, фруктами, овочами, холодними закусками та десертами. Ось кілька варіантів закусок:

  • Сир та груша. Ніжний козячий сир або камамбер подавай з нарізаною грушею — отримаєш приємний баланс між солодкими та кислуватими нотками.
  • Салат з авокадо, грейпфрутом та креветками. Свіжі овочі, морепродукти та фрукти з гірким післясмаком доповнять смак вина та зроблять його більш насиченим.
  • Брускета з томатами. Підсмажений хліб з часником та оливковою олією в поєднанні з томатами, моцарелою та базиліком доповнять вино свіжим та ароматним смаком.
  • Крабовий салат. Солодкуваті нотки краба і майонезу стануть чудовим балансом до кислуватих ноток рожевого вина.

З вином, як і з життям, треба бути сміливим, шукати, пробувати та відкривати смаки. І якщо твій вибір не впишеться в канонічні правила, то це дрібниці. Головне — отримувати задоволення!

1

Довідкова стаття, основана на експертному погляді автора.

Iнші
{{ title }}
Додавання товару в кошик
image
{{productInfo.name}}
{{attributesString}}
Пляшка {{productInfo.volume}}
1 шт {{totalPriceRound}}{{totalPrice}}
від {{actionQuantityFirst || actionQuantitySecond}} шт {{ this.productActionInfo.actionPriceFirst || this.productActionInfo.actionPriceSecond }}₴
{{priceAPiece}} ₴ / шт.
Оптова ціна
Додати {{ this.productActionInfo.actionQuantityFirst }} за ціною {{ this.productActionInfo.actionPriceFirst }} ₴ / шт.
Додати {{ this.productActionInfo.actionQuantitySecond }} за ціною {{ this.productActionInfo.actionPriceSecond }} ₴ / шт.