Фірмовий магазин алкоголю

banner
Гастрономія

Пий та їж смачно: які закуски подати до вина

calendar
views 1 808 переглядів

Привіт! Сьогодні у нас просто-таки невичерпна тема, яку важко охопити в одному блозі. Будь ласка, приєднуйся до нашого столу, займай найкраще місце, адже сьогодні ми куштуватимемо напій, який пройшов чи не найдовший шлях розвитку та вдосконалення, можна сказати, еволюцію разом з нами!

Вино. Достовірний час виникнення цього запашного, насиченого, вибагливого напою, звісно, невідома, але історія говорить, що сталося це приблизно 8 000 років до н.е. ще в далекий період неоліту.

Трохи історії виноробства

Нині багато країн привласнюють собі статус першопрохідців у виробництві вина. Найвідоміші італійські, іспанські, французькі, грузинські, вірменські вина. Але у стародавньому світі першість належала, звісно, грекам та римлянам. Місцем народження називають середземномор’я, зокрема грецький острів Крит.

Перші зразки напоїв, найбільш наближених до вина, були віднайдені в районі нинішнього Ірану. Але тоді вони мали дещо інші рецепти, ніж сучасні. Наші предки куштували випарений на вогні сироп, який розбавляли морською водою та додавали спеції і прянощі. До слова, пити нерозбавлене водою вино у ті далекі часи вважалося безкультур’ям, а подане на стіл у чистому вигляді – взагалі образою гостей.

Основні види вина

Вино, яке знайоме нам сьогодні, розрізняється за кольорами та вмістом цукру і спирту. Якщо ти не дуже розбираєшся у винах, а вживаєш їх час від часу, напевне, перед тобою ставала проблема, як обрати хороше смачне вино, з чим пити біле вино, як пити червоне, що таке рожеві вина, чим ігристе відрізняється від тихого та що взагалі це все таке?

Ми охоче тобі допоможемо! Зараз легко та доступно розберемося не тільки у видах вин, а ще й як правильно поєднати їх із закусками та за допомогою комбінації страва плюс напій підкреслити смак і їжі і вмісту твого келиха.

Якщо з червоним та білим вином все зрозуміло – червоні та білі сорти винограду відповідно – то трохи детальніше зупинимось на рожевих. Зазвичай це поєднання різних сортів винограду або навіть інших ягід та фруктів. Сік відбирають одразу при переробці винограду, аби досягти цього самого рожевого кольору.

Червоні вина мають більш насичений, яскраво виражений смак з фруктовими нотками. Білі та рожеві вина, як правило, легкі та більш витончені.

За вмістом цукру та спирту вина поділяють на:

  • Тихі столові: сухі, напівсухі, напівсолодкі;
  • Тихі кріплені: десертні, міцні та десертні лікерні.

Насправді, нічого складного. Десертні та міцні вина мають більшу кількість спирту, від 12 до 20%, столові – від 9 до 14%. Те саме і з цукром.

Щодо ігристих вин, вони виробляються шляхом вторинного бродіння напою, внаслідок якого і виділяється природній CO2, себто вуглекислий газ, що й дає оці бульбашки, від яких лоскотно в носі.

Давай вже про смаколики!

А тепер, власне, з чим же пити вино? Як правильно його подати?

Насправді, вино настільки різнобічний напій, що й смакує він будь з чим, головне - підібрати комбінацію вдало! Базове правило, якого радять дотримуватися знавці винної справи: насиченість та кислотність напою має обов’язково переважати над смаком страви. Тобто якщо ти подаєш на стіл достатньо кисле сухе чи напівсухе вино, зауваж, що при цьому тобі потрібно пригощати друзів стравою ніжною та з менш пряним чи гострим смаком. Інакше він заб’є ноти вина, не дасть йому повною мірою розкритися, більш того, може навіть зіпсувати враження від насолоди ключовою зіркою твоєї вечірки.

Червоні вина краще подавати з більш жирними та соковитими стравами, наприклад, з м’яса яловичини або баранини. Жир їжі нейтралізує занадто кислий присмак вина. А от пити білі вина краще з легшими закусками на кшталт сирів, фруктових нарізок чи білого і чорного шоколаду.

Те ж саме правило діє й з десертними винами: страва до них має подаватися не менш солодка, ніж напій, інакше смак вина просто загубиться на тлі десерту. А якщо до десерту подаси сухе вино, це лише підкреслить його кислість ще більше та зробить смакування неприємним.

Смакуй давній благородний напій, розкривай для себе його різноманіття, насолоджуйся разом з нами! Ми завжди підкажемо тобі, як зробити вечірку чи просто тихий домашній вечір незабутнім!

1

Довідкова стаття, основана на експертному погляді автора.

Iнші
{{ title }}
Додавання товару в кошик
image
{{productInfo.name}}
{{attributesString}}
Пляшка {{productInfo.volume}}
1 шт {{totalPriceRound}}{{totalPrice}}
від {{actionQuantityFirst || actionQuantitySecond}} шт {{ this.productActionInfo.actionPriceFirst || this.productActionInfo.actionPriceSecond }}₴
{{priceAPiece}} ₴ / шт.
Оптова ціна
Додати {{ this.productActionInfo.actionQuantityFirst }} за ціною {{ this.productActionInfo.actionPriceFirst }} ₴ / шт.
Додати {{ this.productActionInfo.actionQuantitySecond }} за ціною {{ this.productActionInfo.actionPriceSecond }} ₴ / шт.
Ми використовуємо файли cookie для надання послуг. Переглядаючи веб-сайт, ви даєте згоду на використання файлів cookie. Більше інформації.