Привіт! Вип’ємо?
Який у тебе настрій сьогодні? Особисто мені хочеться рому. Ох, благородний напій піратів і бунтарів! Я вже у передчутті цього неймовірного букету смаків, адже ром – це тобі не просто «бульк» та й випив. Ні, друже, ром має свою давню історію та культуру смакування. Це не вино чи бренді, та все одно напій зі своїм характером й індивідуальністю. Адже він може бути як пряний, насичений спеціями, так і з фруктовими чи медовими нотками, солодкуватий, гіркий, із захопливим кавовим ароматом, оксамитовий чи різкий.
Ром можна пити як самостійний компонент до вечері на вікенд, так і додавати у креативні коктейлі, які зможуть задовольнити найвибагливіших гурманів. Все залежить від сорту рому, його витримки та кольору. Отже, як правильно пити ром? Розбиремося далі, потеревенимо про те, з чим п’ють ром, як його подавати, з чим поєднувати, аби цей напій зробив саме твою вечірку незабутньою.
Матросам чи панам?
Перш за все, давай трохи дізнаємося, що ж таке, власне, ром, звідки він до нас прийшов та чим був на початку – цікаво ж?
Здається, що ром – напій, так би мовити, для людей простих. І справді, колись це був такий собі звичайнісінький «самогон» для матросів. Походить ром з Карибів (о так, легендарні Карибські острови!). Виробляють його з цукрової тростини. Проте у 1944 році віцегубернатор Ямайки, справжній поціновувач рому, валійський пірат у минулому сер Генрі Морган заснував марку для елітних кіл. Так-так, ти не помилився, це саме той легендарний Captain Morgan. Сьогодні ромові напої можуть дозволити собі як найкапризніші клієнти, так і люди без особливих високих запитів.
Сорти рому та культура вживання
А як же п’ють ром, із чим пити ром, як його подавати?
Той випадок, коли напій абсолютно невибагливий, але від способу застосування залежить, як саме він продемонструє себе на твоєму застіллі. Ром стане чудовою основою для смачних коктейлів, гарячих грогів, або ж сам по собі буде яскравою зіркою вечора. Головне – підібрати такий сорт, якого душа прагне сьогодні.
Якщо хочеться справжнього незатьмареного ромового смаку, радимо обрати чорний або золотий ром. Це сорти тривалої витримки, їхній колір, відповідно, золотий чи темний, а смак досить м’який і насичений. Його можна розлити у стопки або невеликі бокали типу роксів чи сніфтерів.
З чим п’ють чорний ром? Найбільш вдалий вибір: цитрусові, особливо якщо додати кавову і цукрову присипку, сири та горіхи і, звичайно ж, чорний шоколад. Підійдуть також м’ясні закуски.
А ось білий ром надасть перчинку коктейлям. Як класичному Дайкірі чи Мохіто, так і Майтаю чи першому ромовому шейкеру Нікербокер.
З чим пити білий ром? Цьому сорту вгодять майже всі закуски. Можеш подати на стіл як м’ясо, так і рибу, фрукти та солодощі.
Класика подачі, яка ніколи не підведе – напій з льодом. Просто налий рому в бокал на третину, додай лід та насолоджуйся. Цінителі справжньої палітри ромового смаку можуть заперечити, що й лід зайвий у цій композиції, проте це непоганий спосіб пом’якшити смак, якщо напій для тебе занадто міцний.
Головне пам’ятай: для хорошої вечірки потрібен хороший привід. А з вибором чудового гарячого супроводу ми завжди допоможемо!