Якщо ти читав класичну англійську літературу чи дивився кіно або серіали, то міг помітити, що там часто згадується напій із загадковою назвою «егг-ног». Та навіть якщо ти жодного разу не чув цієї назви, я все одно розкажу тобі про традиційний англійський напій, який зазвичай готують на Різдво чи перед новорічними святами.
Що таке егг-ног?
Можна дуже спростити та сказати, що егг-ног — це молочний коктейль. Але десь у Ліверпулі за таке спрощення можна було б отримати добрячих стусанів, тож нумо розбиратися. Бо, хто зна, коли це знання тобі знадобиться. Отже, егг-ног — це традиційний британський зігрівальний напій на основі молока та обов’язково з алкоголем (найчастіше рому, бренді або бурбону).
Цікавий факт: У XIX столітті егг-ног був популярним серед британської аристократії, а сьогодні його готують у кожній другій домівці в Америці під час свят. Назва «егг-ног» походить від двох англійських слів: «egg» — яйце та «noggin» — маленька дерев'яна кружка.
Класичний рецепт
- молоко — 1 стакан
- ром (наприклад, Captain Morgan) — 100 мл
- вершки — 1 стакан
- яйця курячі — 3 шт
- цукор — 80 г
- гвоздика — 2 палички
- ваніль стручкова — ½ стручка
- кориця мелена — ½ чайної ложки
- мускат мелений — ¼ чайної ложки
Ром для егг-нога можна брати будь-який, але якщо ти хочеш, щоби напій в результаті вийшов ще більш пряним і цікавим, то візьми ромовий напій Captain Morgan з доданням спецій.
А готується егг-ног дуже просто.
Спочатку береш яйця, відокремлюєш жовтки від білків, з останніми робиш що завгодно, а ось перші змішуєш із цукром та ретельно збовтуєш. Паралельно постав розігріватися молоко зі спеціями. Як тільки воно закипить, починай додавати жовтки із цукром. Роби це обережно, щоб жовткова маса вливалась у молоко тоненькою цівкою, і в цей час перемішуй рідину. Потім дістань з молока ваніль і гвоздику, бо гризти їх не дуже смачно, додай вершки та алкоголь.
Корисна порада: Якщо не любите ром, замініть його на бренді, віскі або лікер Baileys. А якщо плануєте частувати дітей, зробіть безалкогольний варіант.
От і все — духмяний, густий, пряний егг-ног готовий, можна пити! Або ж поставити його до холодильника і пити вже потім, бо у холодному вигляді менш смачним він не стає.
Різновиди егг-нога
Звичайно, такий популярний на заході напій просто не може існувати тільки в одному класичному виді. Є купа різних рецептів егг-нога, і якщо деякі з них відрізняються тільки видами алкоголю, то інші містять дещо цікавіші компоненти.
Наприклад, якщо додати кілька бананів, то напій набуде приємного тропічного присмаку. А якщо ще й докинути туди шоколад, то ти ризикуєш створити найсолодший та найсмачніший напій у світі. Також замість рому можна додати Бейліс, щоб егг-ног став ще більш вершковим та солодким. Коротко кажучи, не бійся експериментувати.
Наприклад, ось тобі ще два вельми цікавих рецепти до святкового столу. Вони доволі нестандартні, тож можуть припасти до смаку тим, хто бажає скуштувати щось незвичне.
Егг-ног з кавою
- вершки жирністю 30% — 250 мл
- молоко — 250 мл
- еспресо — 2 порції подвійного або просто 200 мл дуже міцної заварної кави
- міцний алкоголь на твій смак — 150 мл
- яєчні жовтки — 2 шт
- коричневий цукор Мусковадо — 1 столова ложка
- тертий мускатний горіх — ¼ чайної ложки
- паличка кориці
- стручок ванілі
- чорний перець — 3 горошини
У невеличкій каструльці змішай вершки, молоко та спеції за списком. Постав її на найменший вогник і трохи прогрій, щоби спеції віддали молочно-вершковій суміші свої смак та аромат. Коли це відбудеться, прибери каструльку з вогню, щоби вона охолонула. І далі займімося жовтками.
Окремо у мисці збий яєчні жовтки та коричневий цукор. Збивати потрібно добре та тривало, щоби суміш набула пишності та апетитного карамельного відтінку. Акуратно вмішай її в охололу молочно-вершкову пряність (з якої перед цим знов-таки дістань палички прянощів), обережно перемішай та трохи нагрій на маленькому вогнику.
Далі творимо магію міцності та кавовості, тобто вливаємо у наш напій заздалегідь зварений еспресо й алкоголь. Це може бути ром або коньяк — тут вибір на твій смак. Розливаємо готовий коктейль по двох високих келихах та насолоджуємося одночасно ніжним, міцним і бадьорим напоєм.
Егг-ног з купажованим алкоголем
А як щодо чогось цікавенького? Бо ми несемо тобі у дзьобику дещо дійсно особливе, а саме авторський рецепт різдвяного егг-нога, винайдений Максом Оверстром-Коулманом, власником атмосферного коктейль-бару Wolf Tree, що у Вайт-Рівер-Джанкшн, штат Вермонт. Цей чолов’яга відмінно знається на усіляких міксах, тож його рецепт вийшов дійсно особливим — із ніжною кремовою текстурою та вишуканим поєднанням міцних нот.
Головна фішка такого напою — це купажування алкоголю, завдяки чому коктейль набуває особливого збалансованого смаку та нових цікавих нот. Тож спробуй і ти, бо це дійсно зовсім інша справа.
Корисна порада: Пан Макс радить обирати для такого напою алкоголь певних видів. Ром для нього має бути добре витриманим, наприклад, як ром Don Papa — це сформує особливу ароматику та більш чітке тіло коктейлю. Бурбон краще обирати із яскравим житнім смаком та гостренькою перцевою ноткою. А от коньяк має розкриватися м’якими медово-квітковими тонами. Таке поєднання створить той самий особливий купаж
- цільне молоко — 250 мл
- жирні вершки — 250 мл
- яйця — 3 шт
- цукор — 115 г
- бурбон — 60 мл
- коньяк — 60 мл
- витриманий ром — 60 мл
- сіль — дрібка
- молотий мускатний горіх — за смаком
Для цього рецепту нам знадобляться і білки, і жовтки, тільки збиватимемо ми їх окремо. Тому відокрем одне від одного і гарненько збий жовтки із цукром — вони мають посвітлішати від помаранчевого до світлого жовтого. Коли отримаєш потрібний колір, обережно влий туди алкоголь, не припиняючи збивати.
Окремо збий до крутих білих піків яєчні білки із сіллю. Поєднай їх із алкогольно-жовтковою частиною коктейлю, перелий у пляшку, щільно закрий її та прибери до холодильника. Тримати там такий коктейль можна дуже тривало, ледь не до року. Хоча, як показує практика, він просто не встигає там стільки простояти.
Коли подаватимеш цей егг-ног за авторською рецептурою, радимо розливати коктейль по келихах типу «Нік і Нора Гласс», і вже прямо в келиху притрусити його свіжомеленим мускатним горіхом. Буде просто неймовірно смачно!
Безалкогольний рецепт егг-нога
- Молоко — 2 стакани
- Вершки — 1 стакан
- Яйця курячі — 3 шт
- Цукор — 80 г
- Ванільний екстракт — 1 чайна ложка
- Мускатний горіх мелений — ¼ чайної ложки
- Кориця — ½ чайної ложки
- Збийте жовтки з цукром до утворення густої маси.
- Підігрійте молоко зі спеціями.
- Поступово вливайте жовткову суміш у гаряче молоко, помішуючи.
- Додайте вершки та ванільний екстракт.
- Подайте теплим або охолодженим, прикрасивши тертим мускатним горіхом.
Поради для ідеального егг-нога
Порада 1: використовуйте якісний алкоголь. Наприклад, для купажу підійдуть ром Don Papa, бурбон із житнім смаком або коньяк із медово-квітковими нотами.
Порада 2: для безалкогольного варіанту додайте натуральні сиропи: ванільний, карамельний або імбирний.
Порада 3: подавайте егг-ног у красивих келихах, прикрасивши корицею, мускатним горіхом або збитими вершками.
Підсумок
Егг-ног — це напій, який створює святкову атмосферу, зігріває та наповнює вечори ароматом спецій. Не бійтеся експериментувати: спробуйте класичний рецепт або створіть власну інтерпретацію.
Гарних і смачних вам зимових свят!





















