Душа бажає чогось міцненького? Тоді як щодо міцного, запашного і, звісно ж, ну дуже смачного ірландського віскі? О, ну тоді знайомся: наш сьогоднішній гість — це віскі O'Brian. Потрійне і добре витримане в особливих бочках, які надають такому напою цікавих рис. Тобто саме таке, яким воно і має бути.
Отже, сьогодні на Блозі BAYADERA.UA у нас маленький огляд популярного ірландського напою, в якому ми розкажемо дещо цікавеньке про цей бренд віскі. А ще — розберемося, яке воно на смак і кому може сподобатися. І обов’язково дамо декілька невеличких порад щодо вживання. Ну, тобто як його краще пити, що смачного під нього можна з’їсти як закуску і таке інше.
Спойлер: буде цікаво і смачно.
Віскі O'Brian — історія, яка почалася з пива
Отже, цей бренд — суто чистокровний ірландець. І як будь-який справжній ірландець, він добряче знається на міцному і смачному. Тож і їхнє віскі виготовляється за особливою рецептурою — такою, яка подобається ірландцям. І англійцям. Та й загалом, ще чимало кому. І нам, звісно ж, також, бо оминути увагою цей смак просто не можна.
Щоправда, сам бренд O'Brian було засновано доволі нещодавно — лишень у 2019 році, проте його історія сягає давніх давен, адже виготовляють його на старовинному ірландському заводі. Заводі, який понад століття спеціалізувався на… пиві. Так, дещо несподівано. Але хто сказав, що буде нудно?
Пивоварня Great Northern Brewery, що розташована в Дандалку, графство Лаут, була заснована ще в 1896 році, але спочатку на ній дійсно виробляли лише пиво. І навіть у середині 20-го століття цей завод спеціалізувався лише на напоях того ж типу — тоді вони просто додали до свого асортименту виробництва ель та стаут.
Та згодом той завод викупила відома ірландська компанія Great Northern Distillery і, ти не повіриш, але знов-таки продовжила виробляти пиво. Саме тут, до речі, і виготовлявся, та ще й тривало, славнозвісний Harp Lager, найпопулярніший у світі сорт ірландського пива.
А звідки тут з’явилося віскі, спитаєш ти? Насправді вектор на міцний алкоголь вони узяли лише на початку 2010-х років, коли виробництво почали перепрофільовувати під виготовлення цього міцного напою. А чому б і ні? Адже тут уже була готова чудова база для роботи з потрібною сировиною. Та й сама сировина була. Якісний ячмінь із місцевих полів, добре зерно та солод. І, звісно ж, природна джерельна вода, найчистіша та дуже смачна. Яка і є, до речі, одним із маленьких секретів виготовлення справжнього ірландського віскі.
Тож уже у 2018-му році світ нарешті побачив першу партію потрійного дистильованого ірландського віскі O'Brian трирічної витримки. Ось так ці чудові пляшечки із фірмовим ірландським алкоголем і покрокували впевнено підкоряти світ.
Ну, що тут можна сказати? Світові дійсно сподобалося.

Особливості ірландського віскі O'Brian
Та й узагалі, особливості будь-якого ірландського віскі. Ті, хто знайомий із традиційним профілем шотландського віскі, одразу ж відчують різницю між ним та ірландським — тут немає торфу. Так, ірландці (і англійці також) віддають перевагу м’яким смакам, без відтінків торф’яного диму, тому технології виробництва віскі у них зовсім інші.
Фішка у принципово іншому способі сушіння зерна — оскільки ячмінь просушується в інший спосіб, без контакту з торф’яним димом, воно не просочується цими нотами. Тому і готовий напій, звісно, їх теж не набуває. А оскільки процес виготовлення віскі O'Brian передбачає ще й цикл потрійної дистиляції, то смак напою виходить дуже м’яким, ніжним і свіжим, із приємними нотками солоду та зерна. Вони розкриваються особливо чисто, бо торф їх не забиває, тому таке віскі чудово п’ється саме чистим.
Ще одна особливість цього віскі полягає в його витримці: вона проходить в старих дубових бочках з-під різних інших видів алкоголю, наприклад, бурбону, хересу, портвейну і марсали. Стара деревина, що роками просочувалася таким алкоголем, передає віскі тонкі відтінки смаку й аромату цих напоїв. Завдяки цьому спирти, які далі використовуються для купажування, отримують принципово нові риси. І це робить готове віскі багатшим і цікавішим на смак.
Цікавий факт про віскі O'Brian: Наразі цей бренд належить французькому виробнику алкоголю Fauconnier та входить до французької ж групи компаній La Martiniquaise. І хоча таке віскі виробляється з ірландської сировини на ірландській землі, але, згідно із французьким законодавством, фінальні пакувальні операції відбуваються на території Франції. Саме тому кожна пляшка цього ірландського віскі й має відмітку, що воно зроблене у Франції. Ось такі бюрократичні справи.

Смак віскі О'Брайен та як його пити
У смаку віскі О'Брайен добре відчуваються легкі солодові ноти із тонкими відтінками прянощів, квітів і шляхетним напівтоном ванілі, а аромат має приємні фруктові тони. Це дійсно м’яке на смак ірландське віскі, свіже і чудово збалансоване — без різких чи терпких нот або, тим паче, надмірного спиртового акценту. Тож коли душа бажає чогось водночас і міцного, і свіжого, то склянка такого золотисто-бурштинового нектару точно припаде тобі до смаку.
І ще, як вважають самі ірландці, хороший віскі з м’яким смаком не можна розбавляти. Узагалі. Саме тому вони й роблять цей напій таким м’яким на смак — просто щоби не псувати його якимись домішками. Чи навіть льодом, бо лід для нього теж вважається зайвим. Тому серед ірландських споживачів наразі вельми популярними є так звані whiskey stones, тобто камені для віскі.
Що то таке і навіщо воно потрібне? Коли ти додаєш у свою склянку лід, він добряче охолоджує напій, але тане. І коли він перетворюється на воду, то цим твій напій розбавляється. Відповідно, чим менше у склянці залишається напою, тим сильніше відчувається вода, а для такого м’якого віскі, як О'Брайен, це просто святотатство.
А от із камінцями такого не відбувається — їх охолоджують у холодильнику, і вони просто тривало холодять напій. Жодної краплинки води, лише чистий віскі.
Як користуватися whiskey stones:
- охолоди whiskey stones у морозильнику впродовж 1-2 годин (вистачає приблизно на півгодини охолодження напою)
- налий віскі у склянку
- поклади в нього кілька холодних кам’яних кубиків
- насолоджуйся

Які закуски підійдуть до ірландського віскі О'Брайен
Якщо ти не знаєш, що подати до ірландського віскі, ми маємо кілька вдалих порад. До такого напою, як О'Брайен, закуски можна подавати різних типів — як більш ситні, так і легкі. І навіть майже десертні. Але які саме?
- Риба та морепродукти. Можна обрати солоний або трохи підкопчений лосось, креветки чи інші морські делікатеси, та зробити з них нарізку чи щось на кшталт канапок. Або, якщо все ж більш хочеться їстоньки, то вдалим вибором стане легкий салат із морепродуктами.
- Сири. Тут радимо обирати витримані сорти з більш гострими та різкими смаками. Це може бути хоч хороша гауда, хоч чедер або пармезан — яскравий смак такого сиру вдало зіграє з елегантними нотами алкоголю.
- Фрукти. Подобається солоденьке і соковите? Наріж скибочками диню або соковиту грушу та подай просто так до склянки прохолодного віскі. Просто повір — тобі відкриються нові смакові горизонти.
- Гіркий шоколад. Чорний-чорний, гіркий-гіркий. Такий смаколик завжди створює вишукане поєднання із хорошим віскі з Ірландії, тому цей смачний дует обов’язково вподобають і жінки, і чоловіки. Вишукано стриманий дует.
Отже, як висновок можна сказати, що ірландський віскі O'Brian припаде до вподоби й тим, кому подобається міцний алкоголь із м’яким смаком, і тим, хто лише починає знайомитися з різноманіттям брендів віскі. З тієї ж причини такий напій можна подарувати як поціновувачу, так і новачку. А можна і просто прикупити його для власного задоволення. Погодься, оселити у своєму домашньому барі таку пляшечку золотавої насолоди буде вдалою ідеєю.
Ну а щоби тобі було ще приємніше пити цей напій, ти можеш скористатися однією з акцій на сайті інтернет-магазину BAYADERA.UA і купити віскі O'Brian зі знижкою. Оригінальний, справжній та завжди безумовно якісний, бо іншого наш магазин не тримає. Тож заходь на міцний шопінг зі знижками до БАЯДЕРИ, і, ми впевнені, ти будеш задоволений цією покупкою.
Тож підіймемо цю склянку ірландського золота і віддамо шану його смаку!





