Фірмовий магазин алкоголю

banner
Цікаві факти

Історія рому: від Карибських островів до всього світу

calendar
views 2 421 перегляд

Хей-хо, друже! Скажи мені, а чи знаєш ти, що знаходиться в пляшці у капітана Джека Горобця? Або який напій полюбляв Джон Сільвер? Чи що обов’язково замовляє в таверні справжній морський вовк? Я майже впевнений, що на всі три питання ти відповів вірно – ром, ром та ще раз ром. Отже сьогодні я розповім тобі про один з найромантичніших алкогольних напоїв, про його історію, види та культуру вживання.

Історія рому

Батьківщиною рому вважається острів Барбадос, що в Карибському морі. Саме тут у XVI столітті знаходились англійські плантації, на яких вирощували цукрову тростину, і саме тут вперше почали робити алкоголь з цукрової патоки – меласи. На той час дешевий та міцний ром, який міг дуже довго зберігатись при будь-яких умовах, став не тільки популярним напоєм, але й чудовим засобом дезінфекції. Історія рому навіть пам’ятає ті часи, коли він був офіційно введений до раціону британських моряків.

До чого тут пірати? – спитаєш ти в мене. Все дуже просто. Їм теж була потрібна дезінфекція, а ще щось міцненьке, що могло зігріти, звеселити та надати хоробрості перед абордажем. Ром для пірата був засобом 4 в 1 та користувався неабиякою популярністю. Крім того, у XVII столітті ром став цінним товаром, який перевозили на кораблях з Нового Світу в Старий, а пірати грабували ці кораблі.

З Карибських островів ром потрапив до Північної Америки, а звідти – до Європи. У XVIII столітті його навіть використовували для бартеру параллельно із золотом, можеш собі таке уявити?

Цікаво, що аж до другої половини XIX століття ром вважався такою собі самогонкою для бідних. Але в якийсь момент уряд Іспанії зрозумів, що на такому популярному напою можна заробляти більше, та оголосив винагороду тому, хто зробить з “темного” рому більш приємний та смачний “білий”. Найбільших успіхів в цьому досяг Дон Факундо Бакарді Масо, який в 1862 році заснував компанію імені себе та став виробляти найвідоміший зараз ром марки Bacardi.

Види рому та як його пити

Справжні поціновувачі рому розрізняють його за кольором та країною походження.

  1. Білий або срібний ром – так би мовити, базовий. З досить простий смаком, тому частіше за все використовується для коктейлів.
  2. Золотий або бурштиновий ром – напій, який витримують в дубових діжках 1-2 роки та до якого можуть додавати карамель та прянощі. Смак тут вже багатший, тому такий ром не гріх пити і в чистому вигляді.
  3. Темний або чорний – алкоголь з насиченим смаком карамелі, який витримують в діжках, що обсмалені зсередини. Процес витримки може тривати до 3 років. Теж частіше використовується для коктейлей або для приготування різних страв.

А ще є ром Overproof – найміцніший варіант з вмістом спирту до 75%. Два-три ковтки такого напою зроблять з тебе пірата навіть без твого на це бажання, тож з ним треба бути обережніше.

Тепер щодо країн

  1. Кубинський ром – той самий, який почав робити Дон Бакарді. Зараз на Кубі виробляють близько 40 видів цього напою, але на експорт йде тільки 5 з них. Казати про якісь особливості кубинського рому неможливо, бо до цієї категорії відносять дуже широкий діапазон сортів на марок.
  2. Ямайський ром – відрізняється від напоїв з інших країн міцністю, яка досягається за рахунок більшого строку виброжування сировини – 12 днів, а не 2, як на Кубі чи в Домінікані. Найвідоміший ямайский ром – Captain Morgan.
  3. Іспанський ром – в цілому мало чим відрізняється від кубинського. Хоча саме в Іспанії виготовляють один цікавий різновид рому – Spiced – з прянощами.
  4. Карибський ром – так часто називають ром з Барбадосу, який можуть виготовляти не тільки з меласи, але й з соку тростини. Відома марка –Mount Gay.
  5. Індійський ром. Що, не чекав такого від батьківщини слонів та йоги? А між тим напій з цукрової тростини згадується ще в аюрведичних текстах IV століття до нашої ери. Ром з Індії відрізняється більш м’яким смаком, ніж у карибських сортів, має карамельний присмак та тягучий післясмак.
  6. Гватемальский ром – вважається одним з кращих у світі завдяки дуже якісній сировині та кліматичним умовам Гватемали. Має присмак фруктів, цедри та прянощів, чудово смакує в чистому вигляді. Саме в Гватемалі виробляють ром марки Zacapa.
  7. Тайський ром – дешевий, смачний, з багатим смаком… але є один нюанс. Тайский ром продають тільки в країні, тож, щоб насолодитися ним, тобі доведеться летіти в Бангкок.

З історією, видами та сортами розібрались, апетит нагуляли, саме час поговорити про те, як пити ром.

Якщо мова йде не про різноманітні коктейлі, про які я розповім окремо, то напій вживають охолодженим з льодом або гарячим. Гарячий ром – це пунш, грог або шоколад з надання міцного напою. Бажаєш зробити все вірно – запам’ятай три простих правила.

Якщо п’єш білий ром, то спочатку вдихни його аромат, потім зроби маленький ковточок, посмакуй букет, далі пий дуже повільно. Лід не додавай, зіпсуєш смак. Пити можна в якості аперетива.

Золотий ром пий після їжі. Можеш додати колу, якщо совість та ціна напою дозволяють.

В темний ром можна додати лід, мінералку або спеціальний камінь для віскі.

Ось і все, що потрібно знати про напій піратів та авантюристів. Сподіваюсь, ти прочитав тут щось корисне для себе, а я піду погодую улюбленого папугу на начищу абордажну шаблю.

4

Довідкова стаття, основана на експертному погляді автора.

Iнші
{{ title }}
Додавання товару в кошик
image
{{productInfo.name}}
{{attributesString}}
Пляшка {{productInfo.volume}}
1 шт {{totalPriceRound}}{{totalPrice}}
від {{actionQuantityFirst || actionQuantitySecond}} шт {{ this.productActionInfo.actionPriceFirst || this.productActionInfo.actionPriceSecond }}₴
{{priceAPiece}} ₴ / шт.
Оптова ціна
Додати {{ this.productActionInfo.actionQuantityFirst }} за ціною {{ this.productActionInfo.actionPriceFirst }} ₴ / шт.
Додати {{ this.productActionInfo.actionQuantitySecond }} за ціною {{ this.productActionInfo.actionPriceSecond }} ₴ / шт.