Хей-хо, друже! Скажи мені, а чи знаєш ти, що знаходиться в пляшці у капітана Джека Горобця? Або який напій полюбляв Джон Сільвер? Чи що обов’язково замовляє в таверні справжній морський вовк? Я майже впевнений, що на всі три питання ти відповів вірно – ром, ром та ще раз ром. Отже сьогодні я розповім тобі про один з найромантичніших алкогольних напоїв, про його історію, види та культуру вживання.
Історія рому
Батьківщиною рому вважається острів Барбадос, що в Карибському морі. Саме тут у XVI столітті знаходились англійські плантації, на яких вирощували цукрову тростину, і саме тут вперше почали робити алкоголь з цукрової патоки – меласи. На той час дешевий та міцний ром, який міг дуже довго зберігатись при будь-яких умовах, став не тільки популярним напоєм, але й чудовим засобом дезінфекції. Історія рому навіть пам’ятає ті часи, коли він був офіційно введений до раціону британських моряків.
До чого тут пірати? – спитаєш ти в мене. Все дуже просто. Їм теж була потрібна дезінфекція, а ще щось міцненьке, що могло зігріти, звеселити та надати хоробрості перед абордажем. Ром для пірата був засобом 4 в 1 та користувався неабиякою популярністю. Крім того, у XVII столітті ром став цінним товаром, який перевозили на кораблях з Нового Світу в Старий, а пірати грабували ці кораблі.
З Карибських островів ром потрапив до Північної Америки, а звідти – до Європи. У XVIII столітті його навіть використовували для бартеру параллельно із золотом, можеш собі таке уявити?
Цікаво, що аж до другої половини XIX століття ром вважався такою собі самогонкою для бідних. Але в якийсь момент уряд Іспанії зрозумів, що на такому популярному напою можна заробляти більше, та оголосив винагороду тому, хто зробить з “темного” рому більш приємний та смачний “білий”. Найбільших успіхів в цьому досяг Дон Факундо Бакарді Масо, який в 1862 році заснував компанію імені себе та став виробляти найвідоміший зараз ром марки Bacardi.
Види рому та як його пити
Справжні поціновувачі рому розрізняють його за кольором та країною походження.
- Білий або срібний ром – так би мовити, базовий. З досить простий смаком, тому частіше за все використовується для коктейлів.
- Золотий або бурштиновий ром – напій, який витримують в дубових діжках 1-2 роки та до якого можуть додавати карамель та прянощі. Смак тут вже багатший, тому такий ром не гріх пити і в чистому вигляді.
- Темний або чорний – алкоголь з насиченим смаком карамелі, який витримують в діжках, що обсмалені зсередини. Процес витримки може тривати до 3 років. Теж частіше використовується для коктейлей або для приготування різних страв.
А ще є ром Overproof – найміцніший варіант з вмістом спирту до 75%. Два-три ковтки такого напою зроблять з тебе пірата навіть без твого на це бажання, тож з ним треба бути обережніше.
Тепер щодо країн
- Кубинський ром – той самий, який почав робити Дон Бакарді. Зараз на Кубі виробляють близько 40 видів цього напою, але на експорт йде тільки 5 з них. Казати про якісь особливості кубинського рому неможливо, бо до цієї категорії відносять дуже широкий діапазон сортів на марок.
- Ямайський ром – відрізняється від напоїв з інших країн міцністю, яка досягається за рахунок більшого строку виброжування сировини – 12 днів, а не 2, як на Кубі чи в Домінікані. Найвідоміший ямайский ром – Captain Morgan.
- Іспанський ром – в цілому мало чим відрізняється від кубинського. Хоча саме в Іспанії виготовляють один цікавий різновид рому – Spiced – з прянощами.
- Карибський ром – так часто називають ром з Барбадосу, який можуть виготовляти не тільки з меласи, але й з соку тростини. Відома марка –Mount Gay.
- Індійський ром. Що, не чекав такого від батьківщини слонів та йоги? А між тим напій з цукрової тростини згадується ще в аюрведичних текстах IV століття до нашої ери. Ром з Індії відрізняється більш м’яким смаком, ніж у карибських сортів, має карамельний присмак та тягучий післясмак.
- Гватемальский ром – вважається одним з кращих у світі завдяки дуже якісній сировині та кліматичним умовам Гватемали. Має присмак фруктів, цедри та прянощів, чудово смакує в чистому вигляді. Саме в Гватемалі виробляють ром марки Zacapa.
- Тайський ром – дешевий, смачний, з багатим смаком… але є один нюанс. Тайский ром продають тільки в країні, тож, щоб насолодитися ним, тобі доведеться летіти в Бангкок.
З історією, видами та сортами розібрались, апетит нагуляли, саме час поговорити про те, як пити ром.
Якщо мова йде не про різноманітні коктейлі, про які я розповім окремо, то напій вживають охолодженим з льодом або гарячим. Гарячий ром – це пунш, грог або шоколад з надання міцного напою. Бажаєш зробити все вірно – запам’ятай три простих правила.
Якщо п’єш білий ром, то спочатку вдихни його аромат, потім зроби маленький ковточок, посмакуй букет, далі пий дуже повільно. Лід не додавай, зіпсуєш смак. Пити можна в якості аперетива.
Золотий ром пий після їжі. Можеш додати колу, якщо совість та ціна напою дозволяють.
В темний ром можна додати лід, мінералку або спеціальний камінь для віскі.
Ось і все, що потрібно знати про напій піратів та авантюристів. Сподіваюсь, ти прочитав тут щось корисне для себе, а я піду погодую улюбленого папугу на начищу абордажну шаблю.